tiistai 8. marraskuuta 2011

Sosionomien opintomatka USA:ssa Michigan State Universityn vieraina 25.9.-7.10.11

Osa 4:  Tutustuminen ikäihmisten palveluihin Lansingissa

Pirjo Kalenius ja Sanna Pohjola

Vierailimme torstaina 29.9.2011 Tri-County Office on Aging -toimistossa, joka sijaitsee Lansingissa. Toimisto tarjoaa palveluita kotona asuville vanhuksille.  Vierailupaikassa meitä oli vastassa kaksi työntekijää, jotka kertoivat ylpeästi omasta työstään ja paikan toiminnasta. Useimmat heidän asiakkaansa ovat yli 60-vuotiaita. Palveluita voidaan tarjota myös nuoremmille, joilla on jokin vamma, joka vaikeuttaa kotona selviytymistä.

Toimisto tarjoaa monia eri palveluita, liittyen muun muassa asumiseen, kotiapuun, kriisitilanteisiin, päivätoimintaan ja liikuntaan. Ateriapalvelu ”Meals on Wheels” on heidän tunnetuin ja käytetyin palvelunsa. Aterioita toimitetaan asiakkaille joka arkipäivä, kaksi ateriaa päivässä. Aterioiden toimitus järjestetään vapaaehtoistyöntekijöiden voimin, kun taas Suomessa samasta työstä maksetaan palkkaa. 
Project choices on palveluohjaus- ja koordinaatio-ohjelma, jota johtaa Carlton Nogle. Asiakaskontaktit tulevat useimmiten puhelimitse joko asiakkaalta itseltään, omaiselta tai sairaalasta. Yhteydenottaja voi olla periaatteessa kuka tahansa. Tällä hetkellä palveluihin on kahden vuoden jono. Työntekijät soittavat jonossa oleville asiakkaille kolmen kuukauden välein, jolloin he tarkistavat asiakkaan tilanteen. Palveluille ei ole tarpeeksi rahaa, joten tämän vuoksi palveluihin joutuu jonottamaan. 

Asiakasohjaus toimii samantyyppisesti kuin Suomessa. Työntekijät, joista toinen on sairaanhoitaja, toinen sosiaalityöntekijä, tekevät pareittain kotikäyntejä. Sairaanhoitaja keskittyy asiakkaan diagnooseihin, toimintakykyyn ja lääkehoitoon. Sosiaalityöntekijä tutustuu asiakkaan elämänhistoriaan, sekä sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Käynnillä he kartoittavat asiakkaan palveluntarpeen yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelut järjestetään tarpeiden mukaan, ja joka kolmas kuukausi tehdään tarkistuskäynti. 
Pöydän päässä Carlton C. Nogle, vierailumme isäntä ja project choices –ohjelman johtaja.

Jos asiakasta hoitaa omainen, niin hänelle järjestetään toimiston puolesta koulutusta, tukea ja apua omaishoitoon. Omaishoitajalle ei makseta palkkaa, eikä hän ole oikeutettu lakisääteisiin vapaapäiviin kuten Suomessa. 

Mielestämme toimiston palvelut ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Suomessa vanhusten kotihoito on kunnallisesti järjestetty, kun taas tässä toimistossa he saavat rahoitusta monesta eri paikasta. Toimisto saa toiminnan ylläpitoon myös lahjoituksia. Jäimme miettimään palveluiden pitkää jonotusaikaa, ja sitä miten ikäihmiset pärjäävät tuona aikana kotonaan.
Lisää tietoa: www.tcoa.org


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti