tiistai 8. marraskuuta 2011

Sosionomien opintomatka USA:ssa Michigan State University vieraina 25.9.-7.10.11

Osa 2:   Miten käy nuorisorikollisten USAssa?
Hannakaisa Hänninen

Opintomatkamme ensimmäisen tutustumiskäynnin kohde oli Juvenile Detention Alternative Initiative (JDAI) Chicagossa. Samassa rakennuksessa sijaitsevat myös nuorisooikeus ja -vankila. JDAI on kansallinen ohjelma, jonka tarkoitus on tarjota lain kanssa vaikeuksiin joutuneille nuorille vaihtoehtoja suorittaa tuomionsa. Ohjelmaa kehittäneiden mukaan nuoret joutuvat usein vankilaan tarpeettomasti, mikä on haitallista nuorelle itselleen ja kallista yhteiskunnalle.

JDAI:n keskeisiä strategioita ovat yhteistyö, tiedonkeruu, riskien arviointi, tuomiovaihtoehdot, prosessiaikojen lyhentäminen, huolellinen hallinto, etnisen eriarvoisuuden vähentäminen ja vankilaolojen parantaminen. Yhteistyön aluksi lähdetään kartoittamaan, mitä tilanteelle tehdään juuri nyt. Yhteistyötahoja ovat muun muassa koulut, kirkot, poliisi ja tutkijat. Tiedonkeruu on tärkeä osa ohjelmaa, koska data on itsenäinen väline päätöksenteossa ja sen avulla voidaan parantaa oikeusjärjestelmää.

Yksi vaihtoehto vankilalle on nilkkaan laitettava valvontapanta. Aiemmin vanhempien edellytettiin asennuttavan toisen puhelinlinjan valvontapantaa varten, mikä oli hankalaa eivätkä useimmat vanhemmat viitsineet tehdä sitä. Tämän vuoksi heidän lapsensa joutuivat jäämään vankilaan. Nyt pannoissa käytetään langatonta teknologiaa, eikä niiden käyttöönottoon ei vaadita vanhemmilta mitään. Valvontapannat tarjoavat avun jengiongelmaan, koska jenginuoria voidaan kieltää menemästä tietyille alueille ja heitä on helppo valvoa pannan avulla.

Vankila voi joskus olla ainoa vaihtoehto, minkä vuoksi olisi tärkeä, että vankiloiden oloja kehitetään paremmiksi. Olennainen kysymys on se, että ovatko vankilat vain säilytyspaikkoja ja mikä vankilatuomion tarkoitus on? JDAI esittääkin päättäjille kysymyksen: mitä haluaisit oman lapsesi kokevan vankilassa?

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen 56 osavaltiosta kolmekymmentä on mukana ohjelmassa. JDAI on väline, jota voidaan soveltaa erilaisilla alueilla ja erilaisissa ohjelmissa tarpeiden mukaan. JDAI:lla on hienot nettisivut, joiden kautta ihmiset voivat ottaa yhteyttä, kysyä neuvoa ja keskustella muiden ohjelmaa käyttävien kanssa.

Meille piti myös lyhyen esitelmän Robin, joka on viiden ehdonalaisvalvojan esimies. Ehdonalaisvalvojien työ keskittyy paljolti yhteisöihin, joissa nuoret elävät. Usein nuoret suorittavat yhdyskuntapalveluksensa omalla asuinalueellaan, jotta he voivat maksaa rikoksena takaisin yhteisölleen.

Valvojien toimenkuvaan kuuluu myös vahvistaa perhesiteitä ja velvoittaa vanhempia osallistumaan lastensa elämään. Monet nuoret nimittäin kokevat, etteivät he saa tarpeeksi tukea kotoaan. Valvojat auttavat myös perheitä sopimaan nuorten kotiintuloajoista johtuvia riitoja tekemällä nuorten kanssa sopimuksen. Valvojat pyrkivätkin hoitamaan ja selvittämään pikkurikoksia, jotta oikeuteen etenisivät vain kaikista kovimmat rikokset.

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna tuntui melko rajulta, että alaikäiset lapset ja nuoret joutuvat Yhdysvalloissa vankilaan. Sen vuoksi oli mielenkiintoista käydä tutustumassa ohjelmaan, jonka tarkoitus on vähentää vankilatuomioita ja kehittää muita vaihtoehtoja nuorille. JDAI pyrkii parantamaan vankiloiden oloja, jotta siellä olevat nuoret voisivat kehittää itseään vankeusaikana ja jotta heillä olisi mahdollisuus edetä elämässään vapauduttuaan.

JDAI:n tarkoitus on myös vähentää tuomioistuinten osuutta, sillä USA:ssa tuomareilla ja oikeuslaitoksella on huomattavasti suurempi osuus sosiaalialan päätöksenteossa kuin Suomessa. Tämä näkyi melkein jokaisessa paikassa, johon kävimme tutustumassa.


Juvenile Detention Alternative Initiativen Internet-sivut:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti