tiistai 8. marraskuuta 2011

Sosionomien opintomatka USA:ssa Michigan State Universityn vieraina 25.9.-7.10.11

Osa 7:  Vierailu Grand Rapidsin lastensuojelulaitoksessa Bethany Christian Servicessä

Bethany kuva




Nina Kenkimäki

Grand Rapidsin vierailumme aikana saimme tutustua Bethany Christian Servicen palveluihin ja työmuotoihin lastensuojelun ja adoption parissa. Käyntikohde ja vierailupäivä olivat matkan parasta antia ja aurinkokin suosi innokkaita vierailijoita lämpimällä otteellaan!

Grand Rapidsin toimipiste on yksi suurimmista Bethany Christian Servicen USA:n seitsemästäkymmenestä toimihaarasta. Verkon laajuus antaa suomalaiseen näkövinkkeliin vihjeen siitä, miten suuri merkitys kirkon auttamistyöllä on amerikkalaisen sosiaalityön kentässä. Sosiaalipalveluthan USA:ssa hoituvat täysin eri tavalla kuin meillä Suomessa, mikä tietysti on varmasti monelle tuttua jo aikaisemmista lähteistä.

Bethany Christian Servicen palveluista


Bethany Christian Servicen sosiaalipalvelut jakautuvat kolmelle alueelle: sijaishuoltoon, neuvontaan ja adoptiopalveluihin. Näiden muotojen tukena Bethanyllä on tukenaan monipuolisia työmenetelmiä esimerkiksi terapiaa sijaishuollon (TLC- Transitional Living Center) pakolaislapsille, joita autetaan asettumaan yhteiskuntaan. Erillinen laitososasto ja –hoito oli kehitetty myös nuorille pojille, joilla on aggressiivisuuteen tai seksuaalisuuden alueelle liittyvissä asioissa ongelmia ja traumoja. Kuntoutukseen Bethanyssä kuuluu tavallisesti yksilö-, perhe- ja ryhmäterapiaa. Laitosohjelmissa myös tuetaan nuoren palaamisessa takaisin omaan yhteisöönsä.

Hoitomenetelmistä

Paikka teki meihin kaikkiin vaikutuksen hienoilla tiloillaan, henkilökunnan ammattitaidolla ja muilla puitteillaan. Oli ilahduttavaa nähdä, miten suuri painoarvo itse kuntoutustyössä annetaan traumaattisten lasten ja/tai vanhempien stressin hoitamiseen. Heillä käytössä oli vaikuttava TF-CBT –hoito (Trauma-Focused Cognitive Behavior Therapy) sekä lapsille, että heidän vanhemmilleen. Bethanyn vanhempain ohjauksessa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että vanhemmat oppivat uuden tavan kohdata ja kohdella lastaan. Monilla lastensuojelun asiakkaina olevilla vanhemmilla on esimerkiksi hankaluuksia ymmärtää ja käsitellä laiminlyöntiin liittyvää problematiikkaa.

Eroavaisuuksista Suomeen nähden
Harmillisempaa kuultavaa oli kuitenkin se, miten helposti Yhdysvalloissa lastensuojelun asiakkaana oleva lapsi menettää biologisen perheensä. Vanhemmat eivät oikeastaan saa enää lastaan takaisin, jos lapsi on kerran otettu huostaan ja sijoitettu uuteen perheeseen. Asia ei ole soviteltavissa, vaikka vanhempi / vanhemmat olisivat itse selvinneet vaikeiden elämäntilanteiden yli.  Ellei tilanne selviä sen noin vuoden – puolentoista aikana, jolloin lastensuojeluasiaa aktiivisesti käsitellään kolmen kuukauden välein oikeudessa. Samoin lapsi saattaa joutua vaihtamaan sijaisperhettä kymmenisenkin kertaa ennen kuin sopiva perhe löytyy. Tässä asiassa meillä lastensuojelussa tehdään erinomaista työtä sopivan perheen löytämiseksi. Tärkein ero meillä on myös siinä, että lapsi pyritään palauttamaan biologiseen perheeseensä tilanteiden selvittyä – ei siis suinkaan adoptoimaan uuteen perheeseen, kuten USA:ssa tapahtuu.

Vaikka palvelut olivatkin hienosti järjestetty, ei se silti takaa sitä että kaikki niitä tarvitsevat pääsisivät avun piiriin. Se mikä Suomeen verrattuna oli täysin erilaista amerikkalaisessa sosiaalijärjestelmässä, oli se, että palveluita saa vain jos on paljon rahaa tai jos henkilön vakuutus on tarpeeksi kattava palvelun saantiin. Bethany Christian Servicen oma rahoitus järjestyy vakuutuksella, julkisella rahoituksella esimerkiksi kunnan, osavaltion tai liittovaltion tukemana. Myös yksityiset lahjoittajat tukevat heidän toimintaa. Tämä kuitenkaan ei kata asiakkaan kuluja, vaan asiakkaalla pitää olla vakuutus, jolloin se korvaa tässä tapauksessa esim. lapsen ja vanhemman terapian. Näin ollen Bethanyn toiminta ja etenkin annetun palvelun ja hoidon hyöty pitää raportoida rahoittajalle tarkkaan seuraavien budjettien takaamiseksi. Tämä on yleinen käytäntö toiminnan rahoitukseen liittyen Yhdysvalloissa. Jälleen täysin erilainen lähestymis- ja toteutustapa Suomeen nähden. Jotkut harvat palvelut saattavat olla ilmaisia, esimerkiksi Bethanyssä äitiysneuvonta ja –hoito ovat täysin ilmaisia. Asiakas voi myös hakea avustuksia eri organisaatioilta, kunnalta tai valtiolta, mutta mitään Kelan tyylistä automaattista korvausinstituutiota heidän järjestelmässään ei siis ole.
Lain painopisteet lastensuojelussa
Erilaisuus amerikkalaisessa järjestelmässä näkyi myös lastensuojelun osalta selkeästi lakipainotteisuudella: amerikkalaisessa ratkaisutavassa lastensuojelussa mikään ei liikahda eteenpäin ilman oikeuden päätöstä. Tässä mielessä suomalaisessa järjestelmässä on hienoa, miten paljon sosiaalityöntekijöillä on valtaa päättää asioista ja samalla valtaa myös päättää sovittelusta. Tämä tekee suomalaisen järjestelmän käytännöistä asiakaslähtöisempiä. USA:ssa puolestaan järjestelmässä on mukana iso nippu lakimiehiä ja asiaan liittyvää henkilökuntaa, sillä kaikilla pitää olla turvanaan oma lakimies. Yhteisissä neuvotteluissa on mukana lapsen oma lakimies, vanhempien lakimiehet, Bethany Servicen lakimiehet ja usein paikalla on myös terapeutteja ja muuta henkilökuntaa Bethanylta. Näiden lisäksi mukana ovat siis tietenkin myös asianomaiset eli lapsi ja hänen vanhempansa! Paljon porukkaa ja kotimaisesta näkökulmasta katsottuna vähemmälläkin selvittäisiin. Järjestelmä on lakisääteinen, kuten meidänkin toimintamme Suomen sosiaalityössä, mutta käytäntö herättää monia tunteita ja vastatunteita monimutkaisuuden takia. Etenkin kun asiaa ajatellaan asiakkaan ja nimenomaan lapsiasiakkaan edun kannalta.


Bethany Servicessä tuomioistuinten kautta toimivasta järjestelmästä keskusteltiin, sillä henkilökunta oli sitä mieltä, ettei joillain tuomareilla ole lainkaan käsitystä traumoista ja niiden synty- tai purkumekanismeista. Sosiaalialan ammattilaisten mielestä tämä on suuri lainsäädännöllinen ongelma. Samasta syystä Suomen järjestelmässähän sosiaalityöntekijä tekeekin tapauksiin liittyvät päätökset – hänellä on aina ammattitaito toimia kuntouttavasta näkökulmasta käsin, tätä ei lainoppineella ole. Tämä on Suomen järjestelmässä hieno etu myös työntekijän kannalta, sillä Suomessa ihmiset arvostavat ja kunnioittavat sosiaalityöntekijän sanaa toisella tavalla kuin Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti