perjantai 23. marraskuuta 2012

Vierailulla eduskunnassa 8.11.2012 (jatkokertomus, osa II)



Kirjoittaja Johanna Virtanen, Sos-yamk opiskelija

Eduskunnan kyselytunnilta siirrymme Kokoomuksen tiloihin kaffeille ja karkeille Sofia Vikmanin vieraaksi. Mieleen hiipii, että näinköhän olemme itse tarjottavat verovaroin kustantaneet? Ben Zyskovicz poikkeaa tervehtimässä ja toivottaa ensi kerralla tervetulleeksi hänen vieraakseen ja lupaa paremmat tarjottavat. Ennen Pohojanmaan akan saapumista Sofia Vikman kertoo reseptinsä menestykseen. Se sopii sovellettuna menestykseen työelämässä sosiaali- ja terveysalallakin. Sofia mainitsi hyvän mentoroinnin ja tiimin tuen, hyvän kampanjan, jalkatyön ja asenteen siivittäneen hänet kansanedustajaksi. Niinhän se on, että tämän päivän työmarkkinoilla tarvitaan myös itsensä markkinointia (sitä jalkatyötä), omaa motivaatiota ja kiinnostusta työhön (asennetta) sekä muiden tukea. En voi muuta kuin ihailla Sofian omistautumista työlleen ja asiantuntijuutta nuoresta iästä huolimatta!

Suuri pohojalaanen eli sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko saapuu esittelemään teesejään ja säästötoimenpide-ehdotuksiaan hallituskaudelle. Ne ovat nähtävissä netissä ja mainitsen tässä vain muutaman painopisteen. Sekä Vikman että Risikko näkevät tärkeinä ikäihmisten hoidon painopisteen siirtymisen kodin ja palveluasumisen suuntaan, jolloin kotiin vietävät palvelut korostuvat. Heidän mielestään perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa siten, että tehdään suunnitelma kuka hoitaa ja mitä ja tähän tähtää palvelurakenneuudistus. Perhe-elämän ja työn yhteensovittamista tuetaan isyyslomakannustimella. Vanhempainrahakausi pitenee ja isälle kohdentuu 54 arkipäivää, joista 18 arkipäivää voi pitää yhtä aikaa äidin kanssa. Risikko etenee vauhdikkaasti ja vain ohikiitävän hetken ehdin kysyä mielessäni, mitenkä ne palvelut kotiin taataan, jos kunnat yhdistyvät ja etäisyydet kasvavat. Monet vanhukset kun juuri asuvat maaseudulla, eikä niinkään taajamissa, jonne palvelut hallintoineen väistämättä keskittyvät.

Johtajuuden teemaan liittyen Risikko esittää varhaista puuttumista pitkittyviin sairauspoissaoloihin. Hän pitää tärkeänä myös työkyvyn edistämistä eri keinoin ja osatyökykyisten työllistymisen tukemista. Työhyvinvointifoorumistakin hän mainitsee, mutta siirtyy vauhdilla eteenpäin ja muistiinpanoni jäävät tältä osin tähän. STM:n sivuilla on nähtävissä johtamisen kehittämisverkosto, jonka tehtävänä on kehittää johtamiskoulutusta ja ikäjohtamista sekä laatukriteereitä. Sinne siis surffaamaan lisätietoa etsimään!

Loppukevennykseksi Risikko kertoo pohjalaisen isännän pitkän avioliiton salaisuuden. Se on myönteinen asenne: uskoo, että toinen huomenna muuttuu! Siihen viitaten Risikko luo uskoa meille ja sanoo ylempi amk:laisille järjestyvän paikan tulevaisuudessa. Risikon näkemys myös ammattikorkeakoulusta valmistuvien sosionomien paikasta sosiaalityössä ja erityisesti lastensuojelun osaajina oli rohkaiseva.

PS. (UMK:n lisäys) Risikon asiantuntemus sosiaali- ja terveyshallinnon asioista oli vakuuttava. Risikon tausta sairaanhoidon opettajana, ammattikorkeakoulun rehtorina ja laatupäällikkönä edustaa sellaista professionaalista osaamista, jota aika monelta ministeriltä puuttuu. Molemmat, sekä Risikko että Vikman, korostivat vuorovaikutuksen tärkeyttä ja sitä, että toivovat kuulevansa alan ammattilaisten ja osaajien näkemyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti