torstai 15. marraskuuta 2012

Tutustumiskäynti Esperi Caren hoivakotiin Helsingissä



Asiakaspäällikkö Minna Tammisruusu esitteli virkistävään stadin tyyliin Esperi Caren ja Hoivakeskus Tilkan toimintaa Tamk:in ylemmän  AMK- opiskelijoille Helsingissä  8.11.2012.
Esperi Care tarjoaa asumis-, turvapuhelin- ja kotihoitopalveluita ikääntyneille,
asumispalveluita mielenterveyskuntoutujille ja kehitysvammaisille ympäri Suomea. Esperi Caren omistaa pääomasijoittaja CapMan ja Esperi Caren toimiva johto. Esperi Caren liikevaihto nousee yrityskauppojen myötä tänä vuonna n. 80 miljoonaan euroon.  Työntekijöitä on 2000 eri yksiköissä ympäri Suomea. Esperi Caren toimialat ovat sertifioituja ISO 9001-standardin mukaisesti.

Kuva Esperi Caren kuvapankki, www.esperi.fi
Hoivapalvelukeskus Tilkka sijaitsee Helsingin Huopalahdessa entisessä keskussotilassairaala Tilkassa. Koko rakennus henkii viehättävää tunnelmaa menneiltä vuosilta tuoden myös haasteita toiminnalle. Esimerkiksi kaikissa asunnoissa ei ole omaa vessaa. Kiinteistön omistaa ETERA ja Esperi Care on vuokralaisena tarjoten asumispalveluja yhteensä noin 150 ikääntyneelle ihmiselle. Hoivakeskus Tilkkaan pääsee asumaan sekä yksityisesti että kaupungin tukemana. Esimerkiksi Helsingin kaupungin palvelusetelin maksimiarvo on 2000 euroa kuukaudessa edellyttäen, että nettotulot alittavat 1600 euroa kuukaudessa. Vuokrat Tilkassa vaihtelevat 700 eurosta 1000 euroon asunnon koon ja sijainnin mukaan. 

Aloitimme tutustumiskäyntimme 9.kerroksessa sijaitsevassa Tilkantähdessä, joka tarjoaa kevythoivaa. Paikalla on henkilökuntaa arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin klo 8-16. Muun ajan asukkaiden tukena on turvapuhelinpalvelu. Asuminen maksaa 2300 euroa sisältäen hoivan lisäksi lounaan ja asunnon viikkosiivouksen. Kolme asuntoa on tarkoitettu tilapäisasukkaille. Näköalat ovat huikeat korvaten ehkä hieman asunnon pientä kokoa. Jumppatuokion tieltä jumppasimme alempiin kerroksiin, joten todistettavasti virkistystoimintaa on talossa tarjolla. 

Hoivakoti Tilkantoivo tarjoaa tehostettua ympärivuorokautista palveluasumista. Palveluun kuuluvat asunto ja yhteistilojen käyttö sekä täysi ateria- ja siivouspalvelu. Palvelun hinta on 4300 euroa/kk ja henkilökuntamitoitus on 0,5. Myös Hoivakoti Tilkantaika tarjoaa tehostettua palveluasumista sekä sen lisäksi yksilöterapiaa ja kuntoutuspalveluita ikääntyneen omaan kotiin.
Kuva Esperi Caren kuvapankki, www.esperi.fi

Hoivakoti Tilkantupa on tarkoitettu muistihäiriöisille ja dementoituneille ikääntyneille ihmisille. Palveluun kuuluu oma asunto ja yhteistilojen käyttö sekä täysi ateria- ja siivouspalvelu. Palvelusta saa pulittaa 4600 euroa /kk ja henkilökuntamitoitus on 0,6.
Tilkassa on geriatri, mutta sosiaalityöntekijää tai – ohjaajaa ei Tilakassa ole! Tarvetta osaamiselle varmasti on, joten olisipa mielenkiintoista tehdä tarvetta näkyväksi. Opinnäytetyön paikka kenties?

Esperin visiona on olla alansa johtavin ja arvostetuin edelläkävijä. Missiona on olla tulevaisuuden näkijä ja paremman elämän tekijä. Esperi on viime vuosina toteuttanut tähän visioon tähtäävää kasvustrategiaa. Mitään suurta wau- efektiä ei Esperi Caren toiminta saanut minussa aikaisesti. Ikäihmisten hyvä hoito toteutunee ihan hyvin, mutta siitä saa myös maksaa reilusti. Yritysostojen myötä kasvustrategia toteutuu, mutta käynnillä ei käynyt ilmi, miten Esperin Caren visio edelläkävijyydestä toteutuu vanhusten arjessa, tai miten palvelut poikkeavat edukseen muiden tarjoamista palveluista. Varsinkin henkilöstömitoituksen pienuus jäi mietityttämään.

Työvoiman hankinnassa Esperi Care muistetaan edelläkävijänä filippiiniläisten hoitajien palkkaamisesta. Palkka on keskitasoa ja henkilöstön edut tavanomaisia. Osaava henkilöstö on ratkaisevassa roolissa palvelun laadun suhteen, ja varsinkin pääkaupunkiseudulla on huutava työvoimapula.  Tosiasia on, että käytännön perusasiat – ja haasteet ovat yhteiset palveluntuottajasta riippumatta.

Opiskelijan näkökulmasta oli varsin kiinnostavaa nähdä kasvuorganisaation toimintaa. Esperi Caren strategia ja henkilöstökysymykset kiinnostavat, koska olemme juuri opinnoissamme perehtyneet niihin. Mitään syvällistä uutta tietoa ei näistä asioista tullut mutta tutustumiskäynnit ovat varsin hyviä ajatusten herättäjiä. Haluankin kannustaa kaikkia tutustumaan erilaisiin toimijoihin. Taas muistui mieleen kuinka tärkeää on ulkoinen viestintä. Innostus ja asiantuntemus välittyvät kyllä pienenkin hetken kautta. 


Vinkki: Tilkkaan yöksi! Vuorokausi maksaa 80 euroa. 1-2 vrk tai 32 euroa yö, mikäli viipyy pidempään. Ja jos alkaa luomet painaa tai suonikohjut vaivata, niin alakerran LaserTilkasta löytyy apua! Mikäli rahaa löytyy…..

1 kommentti:

  1. Tosi hienon näkökulman ja upean sisällön olette onnistuneet luomaan luettavaksi meille kaikille ja suurelle yleisölle.

    VastaaPoista