perjantai 27. toukokuuta 2011

Lukuvuoden päättäjäiset

Sosku13 päätti lukuvuotensa tutustumalla Kriisikeskus Osviittaan ja Perhetukikeskus Metsolaan sekä rentouttavaan päivälliseen ravintola Napolissa. Päivä lähti käyntiin pienen soskuporukan tutustumiskäynnillä Kriisikeskus Osviittaan, jota harjoittelussa oleva koulumme vanhemman vuosikurssin opiskelija Jaakko meille esitteli.

Kriisikeskus Osviitta on Ray:n ja kaupungin rahoittama matalan kynnyksen tukipaikka niille, jotka tarvitsevat ulkopuolista keskustelutukea. Osviitta sijaitsee osoitteessa Sorinkatu 4 c, jossa tarjotaan kasvokkaista keskustelua arkipäivisin klo 9-20 välillä. Viikolla ja viikonloppuisin Osviitalla on myös kriisipuhelin ja se on osa valtakunnallista kriisipuhelinta. Osviitan asiakaskunta on laaja kuten myös asiakkaita askarruttavien asioiden kirjo. Kuitenkin suurin osa kontakteista koskee parisuhdeongelmia. Esittelyn lomassa hörpimme kahvia, murustelimme keksejä ja tiedustelimme mitä Osviitta tarjoaa harjoittelijoille. Jaakko kertoi pitävänsä harjoittelupaikastaan ja oppineensa paljon asiakkaiden kohtaamisesta ja keskenäisestä vuorovaikutuksesta moninaisten eri ongelmien edessä.
Yliopistoruokailun ja pienen ruotsin kielen opintopiirin jälkeen lähdimme kohti Metsolan perhetukikeskusta Rantaperkiöön. Ultsi odottelikin jo meitä Metsolan edessä ja viimeisten saavuttua soitimme Metsolan ovikelloa. Metsolassa saimme kattavan esittelyn vastaavalta ohjaajalta lastensuojelun kiireellisestä sijoituksesta ja Metsolan roolista osana järjestelmää ja Metsolasta  tehtävästä työstä.

Metsola itsessään on kaupungin 12 paikkainen perhetukikeskus kiireellisesti sijoitetuille lapsille. Metsolan asiakkaista suurin osa palaa sijoitusjakson jälkeen takaisin kotiin ja työ perheessä jatkuu perhetyönä. Lopuille lapsille hankitaan pidempiaikainen sijoituspaikka lastenkodeista tai sijaisperheistä. Metsola tarjoaa harjoittelijalle hyvän läpileikkauksen lastensuojelun eri tilanteista ja siihen johtaneista olosuhteista. Puitteiltaan Metsola vaikutti mukavalta ja työntekijäresurssit vaikuttivat hyviltä (johtaja + 4 sairaanhoitajaa, 10 ohjaajaa ja kaksi yökköä). Asiakkaita varten Metsolassa ei ollut omaohjaajajärjestelmää vaan työskentelytiimit, jotka koostuivat sairaanhoitajasta, mies- ja naispuoleisesta ohjaajasta sekä perhetyöntekijästä. Järjestelmä vaikutti tehokkaalta ja tulokselliselta. Tutustuminen oli opettavainen ja onnistui tarjoamaan varmasti kaikille opiskelijoille jotain uutta lastensuojelusta.
Metsolan jälkeen siirryimme ravintola Napoliin, jossa seuraamme liittyi vielä muutama soskulaisemme ja ratkesia meille keväällä vetänyt Pirkko Turunen.  Ruoan ääressä juttelimme niitä näitä ja annoimme Ultsille pienen lahjan kiitokseksi hauskasta lukuvuodesta kuten myös Satulle, joka viettänee ainakin tulevan syyslukukauden merten ja mantujen takana. Söin itse muuten il Tapolan. Aikas maukas mustamakkarapizza!

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille soskuille ja muillekin sosiaalialan opiskelijoille!

Eero Tulenheimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti