torstai 4. marraskuuta 2010

Monikulttuurinen viikko Metsolla

25.-30.10.2010 vietettiin Tampereen pääkirjasto metsolla monikulttuurista viikkoa. Kirjastossa kävijöillä oli viikon aikana mahdollisuus tutustua mm. ruotsinsuomalaisten elämään, pohtia monikulttuurisuutta meissä kaikissa sekä keskustella monikulttuurisuudesta valtuutettujen kanssa. Viikko huipentui lauantain päätapahtumaan, jonka aloitti kirjastonjohtaja puheellaan ja somalialaiset mahtavalla tanssiesityksellään. Päivän aikana Wilson Kirwa oli lukemassa satujaan lapsille, Nukketeatteri Taiga-Matolla oli esitys ”Iloinen klovni” ja Liisa Liimatainen oli luennoimassa aiheella ”Onko Iranin kansalaisyhteiskunnalla mahdollisuuksia demokratisoida omaa maataan?”

Missä ne sosionomiopiskelijat sitten näkyivät? Koko viikon ajan metson ala-aulassa oli moniaistinen teltta, joka esitteli Afganistanin kulttuuria. Meitä oli siellä kolme sosku12-opiskelijaa koko viikon ajan yhdessä Nokian Afgaaniyhdistyksen edustajien kanssa kertomassa ihmisille Afganistanista jotakin muuta, mitä media kertoo. Ihmiset saivat istua teltassa, kuunnellen afganistanilaista musiikkia ja katsellen teltan seinille ripustettuja sekä projektorin esittämiä valokuvia. Tarjolla oli kardemummalla maustettua vihreää teetä sekä todella paljon erilaisia afganistanilaisia herkkuja (mm. pähkinöitä, rusinoita, kuivattuja marjoja ja erilaisia siemeniä) sekä mm. tyypillisiä mausteita. Telttaa tuoksuteltiin välillä suihkuttamalla siellä ruusuvettä. Ulkopuolella oli lasivitriinissä persiankielisiä kirjoja ja muutama mallinukke esitteli afganistanilaisia kauniita asuja, joita roikkui vielä myös rekissä teltan ovensuulla.

Alun perin me opiskelijat emme tienneet Afganistanista juuri mitään. Median antama kuva oli yksipuolinen ja synkkä. Opimme pikkuhiljaa viikon mittaan koko ajan lisää ja otimme asioista selvää myös vapaa-ajallamme. Kaiken ikäiset Ihmiset tulivat varsin estottomasti teelle ja vieraskirja täyttyi ihanista kiitoksista ja terveisistä. Ihmiset tulivat juttelemaan meille – jos he kysyivät jotakin jota emme tienneet, ohjasimme heidät yhdistyksen miesten puheille. Kaiken kaikkiaan esittelymme otettiin oikein hyvin vastaan ja teltta oli todella tykätty. Joitakin negatiivisia kommentteja saimme myös – jotkut ihmiset eivät olleet lainkaan halukkaita kuulemaan maasta, jonka he tuntevat varsinaisena ”hirviövaltiona”. Se on sinänsä hieman surullista, koska monikulttuurisuus näkyy Suomessa koko ajan enemmän ja enemmän. Meidän tulisi olla avoimia kaikelle uudelle – he ovat osa meitä! Pääasiassa tämän viikon perusteella voi kuitenkin sanoa, että uudet kulttuurit otetaan Suomessa todella hyvin vastaan. Ihmiset ovat avoimia.

Ennakkoluulot ovat tehty murrettaviksi – sanomme me, joiden ennakkokäsitykset Afganistanista olivat todella huonot. Nyt, kun viikko on ohi, voimme vain suositella, että jos tällaista tulee jatkossa, menkää rohkeasti ja avoimin mielin mukaan. Sillä ei ole merkitystä tietääkö maasta ja kulttuurista yhtään mitään etukäteen, hyvin mekin pärjäsimme viikon ajan koko ajan lisää oppien. Jokainen meistä sai myös pukeutua esillä olleeseen afgaaninaisen asuun, johon kuuluivat housut, mekko ja huivi. Se oli aikamoinen elämys myös, varsinkin kun erästäkin luultiin oikeasti muslimiksi… Otimme jokainen mekkoon pukeutumisen kunnia-asiana ja totesimmekin, että mekko päällä oli oma ryhtikin parempi. Kokonaisuudessaan aivan mahtava viikko. Lauantaina kotiinlähtökin hieman venyi ja fiilis oli haikea, mutta onnellinen.

- Lilli, Pauliina ja Sylvi, sosku12


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti