maanantai 4. tammikuuta 2010

MUSIIKKITERAPEUTTISET MENETELMÄT SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ

Vapaasti valittava kurssi Musiikkiterapeuttiset menetelmät seniori- ja vanhustyössä sisälsi luentoja, harjoituksia ja kolme käyntiä Tammelan palvelukeskuksessa. Käynnit toteutettiin yhteistyössä Tampereen kulttuurikaari projektin kanssa. Eri vaiheessa opinnoissaan olevat sosionomiopiskelijat suunnittelivat tuokiot kanssani. Meillä oli kaksi erilaista asiakasryhmää. Päivätoimintakeskus Kyllikin ryhmää kävimme tapaamassa kaksi kertaa heidän tiloissaan ja toinen ryhmä muodostui palvelukeskuksen asiakkaista ja heidän omaisistaan. Toteutimme Joulun aika –tapahtuman palvelukeskuksen ravintolassa. Joulun aika –tapahtumasta tiedotettiin Aamulehden Minne mennään –palstalla ja palvelukeskuksen ilmoitustauluilla. Lisäksi Tampereen kulttuurikaari –projekti dokumentoi toimintamme Tammelan palvelukeskuksessa.

Tammelan palvelukeskuksessa oli mahdollisuus tutkia psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten tavoitteiden toteutumista musiikkia välineenä käyttäen. Tavoitteiksi määrittelimme osallistaa, virkistää ja viihdyttää, antaa mahdollisuus muisteluun ja keskusteluun sekä kokemusten jakamiseen ryhmässä. Tärkeä tavoite oli myös kuulluksi tulemisen mahdollistaminen. Osa opiskelijoista toteutti musiikkituokiota ensimmäistä kertaa. Kaksi ensimmäistä tuokiota toteutimmekin yhdessä, mutta kolmannen opiskelijat toteuttivat täysin itsenäisesti. Jokaisella oli omalla vastuulla oleva tehtävä, mikä oli valmisteltu kullekin kerralle etukäteen.

Kyllikissä tuokiomme sisälsivät alkumusiikin, mikä oli joulumusiikkia. Lauloimme yhteislauluna tutun joululaulun. Opiskelija oli tehnyt koosteen yhdessä valittujen joululaulujen sanoista, mikä oli suurennettu paremmin luettavaan kokoon. Toinen opiskelija oli kirjoittanut tarinan Joulumuisto, mihin tilaisuuksissa liitimme myös ääniefektejä soittimin. Toinenkin tarina oli mukana kaksi kertaa, sillä Sitä joulua en unohda –kirjasta luettiin tarinaa Kirkkohiirien joulunvietto. Se on Larin-Kyöstin tekstiä. Opiskelijatyönä valmistui kertomukset sekä Olavi Virrasta että Laila Kinnusesta. Alustusten jälkeen oli mahdollisuus yhteisiin muisteluhetkiin. Opiskelijamme puhui myös elämänkaaresta mm. Vesa Matti Loirin musiikkia ohessa käyttäen. Ohjelmassa oli myös taukojumppaa. Lisäksi saimme kuulla upeaa viulunsoittoa opiskelijan soittamana.

Joulun aika –tapahtuma oli jouluaiheen ympärille rakennettu kokonaisuus. Lauloimme joululauluja ja kuuntelimme joulumusiikkia ja joulutarinan. Opiskelija vastasi pianosäestyksistä. Ikäihmiset saivat myös muistella pienryhmissä omia joulumuistojaan. Yhteinen hetki kokosi noin 20 kuulijaa. Saimme paljon kiitosta niin osallistuvilta ikäihmisiltä, omaisilta kuin henkilökunnaltakin. Tuntui hyvältä toteuttaa musiikkihetkiä ja nauttia itsekin musiikista ja erityisesti laulamisesta. Yhteistyö Tampereen kulttuurikaariprojektin kanssa voi jatkua.

Kirjoittaja: Opettaja Tiina Saari Pyynikintien toimipisteestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti