torstai 19. maaliskuuta 2015

TAMKin sosionomiopiskelijat Virroilla: Kolmannen sektorin ohjaajien haasteet ja kokemukset esillä


IMG_2931






Aikuisohjaajat kokevat ohjaustyössään monenlaisia haasteita. Ohjattavat eivät ole samasta puusta veistettyjä. Jokainen ryhmä ja jokainen päivä on erilainen. Taitavinkin ohjaaja kokee toisinaan riittämättömyyden tunnetta, kaipaa vertaistukea ja haluaa kouluttautua lisää.

Järjestökentän ohjaajista osalla on työhön vaadittava pedagoginen koulutus, toiset ponnistavat onnistuneesti innostuksen ja maalaisjärjen voimalla. Joku toimii palkattuna tai osa-aikaisena työntekijänä, toiselle ohjaaminen on palkaton, mutta innostava harrastus. Yhteistä kaikille on kuitenkin suuri motivaatio, halu toimia ohjaajana.

IMG_2925Ohjaajien haasteisiin ja kokemuksiin paneuduttiin Virroilla tämän viikon torstaina ja perjantaina suurella innolla. Workshop-tyyppinen tapahtuma on osa TAMKin hankevalmistelua, josta vastaa lehtori Heli Antila Virtain toimipisteestä. Ensimmäisen workshopin painopistealueeksi valittiin nuorten ja lasten ohjaaminen ja jatkoa on luvassa.

Workshopin ideoinnista ja toteutuksesta vastasi TAMKin sosionomiopiskelijoiden ryhmä lehtori Tapio Salomäen johdolla. Mukana oli myös kaksi vaihto-oppilasta Mosambikista.

Opiskelijoilla oli hyvin hallussa kohderyhmän tuntemus, sillä innostunut keskustelu virisi jo alkuminuutteina ja päivän anti oli todella loistava. Osallistujat pitivät tilaisuutta myös hyvänä verkostoitumisena itse hanketta varten.

Sosionomiopiskelijat vierailivat myös Virtain lukiossa ja saivat houkuteltua muutaman lukiolaisen perjantaipäivän palautepalaveriin. Myös Tredun Virtain toimipisteen lähihoitajaopiskelijoita opettajineen saapui kuulemaan ja kommentoimaan workshopin antia perjantaiksi. Näin paikallisten nuorten omakin ääni saatiin kuuluville.

IMG_2924– Mielestäni on tärkeää kuulla jo valmisteluvaiheessa myös ohjaajakentän ääntä. Kokemusten ja toimivien käytäntöjen jakaminen on ensiarvoisen tärkeää, onhan kaikilla toimijoilla taustasta ja toimialasta riippumatta yhteinen tavoite, kertoo Antila.
Sosionomiopiskelijoiden tulo Virroille järjestyi Salomäen ja korkeakouluasiamies Helena Kairamon aiempien yhteisten projektikokemusten seurauksena. Vastaavanalaista yhteistyötä on tarkoitus viritellä lisääkin.

– Workshopista saimme luovin keinoin löydettyä yhdessä virtolaisten nuorten ja ohjaajien kanssa arvokasta tietoa nuorten maailmasta. TAMKin sosionomiopiskelijoiden workshopin suunnittelu ja toteutus tarjosivat hienoja oppimiskokemuksia. Tämä vahvistaa käsitystä autenttisissa oppimisympäristöissä toimimisen tärkeydestä. Ja mikä parasta; projektia ollaan jatkamassa syksyn mittaan, kertoi Salomäki.

kirjoittanut Heli Antila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti