tiistai 11. syyskuuta 2012

”Hiiirrrveen ihana ja paras ryhmä”



”PALSOS15! Wähänkö me ollaan Hiiirrrveen ihana ja paras ryhmä ;) ISO kiitos kaikille leirikoulusta. Tästä se lähtee, luokkaretken suunnittelu...” Näin hyvillä mielin eräskin ryhmän jäsen fiilisteli leirikoulun jälkeen sosiaalisessa mediassa.

Palveluohjauksen ja sosiaalityön vaihtoehtoiset ammattiopinnot valinnut PALSOS15-ryhmä kokoontui leirikouluun Vahderpään vapaa-aikakeskukseen Kangasalle 6.9.–7.9.2012.
Mukana olivat kaikki ryhmän sosionomiopiskelijat, opettajatutor Merja Sinkkonen sekä palsos-vastuuopettaja Teija Eskola. Vierailevana tähtenä nähtiin lisäksi liikunnanopettaja Marja Tuorila-Rinne.

Ryhmän opiskelijat aloittivat juuri toisen lukuvuotensa. Lähes kaikki PALSOS15-ryhmän jäsenistä olivat jo entuudestaan tuttuja toisilleen, mutta ryhmähengen vahvistumisen kannalta leirikoululla oli paljon merkitystä: vietimme yhteistä aikaa, otimme joukolla vastuun leirikoulun onnistumisesta ja tutustuimme toisiimme entistä paremmin.

Leirikoulun tavoitteita olivatkin muun muassa ryhmäytyminen sekä sitoutuminen omaan ryhmään. Myös yhteisöllisyyden vahvistaminen ja sen esiin nostaminen koulutuksessa olivat tärkeitä päämääriä. Tyytyväisistä kommenteista päätellen näissä tavoitteissa onnistuttiin – syntyi todellista me-henkeä.

Leirikoulun tarkoitus oli harjoittaa myös asiakastaitoja toiminnallisten ja luovien menetelmien kautta. Opettajat vastasivat leirikoulun ohjelman sisällöstä ja rakenteesta, mutta leirin suunnittelu, toteutus ja tehtävät olivat opiskelijoiden vastuulla. Opiskelijoiden kontolla oli pohtia ryhmänä käytännön ratkaisut kuljetukseen, kahvitteluun ja ruokailuun, majoittumiseen, siivoukseen sekä yhteiseen iltaohjelmaan.

Eri tehtäviä varten opiskelijat jakautuivat pienryhmiin sopimallaan tavalla. Yksi ryhmä hoiti päivällisen, toinen välipalan, kolmas iltaruoan ja neljäs aamupalan. Siivouksesta huolehdittiin yhteisesti. Kuten odottaa sopi, opiskelijat kantoivat vastuunsa hienosti. Olot leirikoulussa olivat suorastaan lokoisat. Nälkäkään ei päässyt yllättämään, kun ruokapöytä notkui herkkuja tuon tuostakin. Iltapäiväkahveillakin nautittiin erään opiskelijan loihtimia tiramisua ja mudcakea – luksusta, vai mitä?

PALSOS15-ryhmä yhteiskuvassa.
Vuorokausi Vahderpäässä kului vauhdikkaasti yhteisen ohjelman sekä vapaan oleskelun merkeissä. Jokainen pääsi ääneen ja sai kertoa omasta taustastaan sekä odotuksistaan ja toiveistaan tulevien sosionomiopintojen suhteen. Opettajilta saimme hyödyllistä tietoa muun muassa kursseihin sekä työharjoitteluihin liittyen.

Liikunnanopettaja Marja kävi ohjaamassa reippaan ulkoilutuokion, josta saatiin ideoita siihen kuinka liikuntaa voi käyttää toiminnallisessa työskentelyssä ryhmien kanssa. Sporttinen meno nostatti hiet pintaan, ja sen jälkeen olikin hyvä siirtyä odottamaan saunojen lämpiämistä. Vapaamuotoisessa iltaohjelmassa oli löylyttelyä rantasaunalla Längelmäveden kauniissa maisemissa, grillailua sekä biisikärpästä sosionomiopiskelija Sannan vetämänä. Biisikärpäsen myötä paljastui, että ryhmässä on monta varsin taitavaa laulajaa – kuka tietää, vaikka kyseeseen tulisi jopa jonkinlaisen luokkakuoron tai muun musiikillisen kokoonpanon perustaminen :)

Hyvin nukutun yön jälkeen nautittiin runsas aamiainen, siistittiin paikat ja päätettiin leirikoulu lähtösanoihin sekä yhteiskuvaan. Leirikoulusta jäi aidosti hyvä mieli ja tunne siitä, että osana PALSOS15-ryhmää sekä yhteistyössä opettajien kanssa on mukavaa suunnata tuleviin opiskeluvuosiin, kartuttamaan sosiaalialan osaamista!


Teksti: PALSOS15-ryhmän opiskelija & luokkaedustaja Saara Pakaslahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti