tiistai 27. syyskuuta 2011

Tapioon voi törmätä Pietarissa, Provinssirokissa tai Kurun marjametsissä


Mitä opetat ja kenelle?

Opetan tulevia sosionomeja, jotka tulevat työssään kohtaamaan monenlaisissa ja useimmiten haavoittuvissa olosuhteissa eläviä ihmisiä. Keskeistä opetustyössäni on sosiaalipedagoginen lähestymistapa maailmaan ja sosiaalisen kuntoutuksen tarjoamat näkökulmat. Opetussisällöt vaihtelevat ääriliikkeisiin perehtymisestä varhaiskasvatuksen erilaisiin suuntauksiin. Noin kolmannes sosionomien opetusta on ohjattua käytännön harjoittelua sosiaalialan yksiköissä ja tämän harjoittelun ohjaaminen on osa opetustyötä. Samalla se on myös tärkeä linkki olla tekemisissä tämän hetken työelämän haasteiden kanssa.

Toimin myös CDS-hankkeessa TAMKin edustajana suunnittelijana. Porin Diakin koordinoimassa ESR- rahoitteisessa hankkeessa on mukana 14 ammattikorkeakoulua. Tavoitteena on vahvistaa ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja opinnoissa edistymistä sekä ehkäistä syrjäytymistä. Hankkeeseen kuuluu monenlaista verkostopalaveria, kirjoituksia julkaisuihin , koulutustilaisuuksien järjestämistä,  tapahtumien järjestämistä jne.  TAMKin opiskelijahyvinvointityöryhmä on valtuuttanut TAMKOn ja minut vahvistamaan TAMKin savuttomutta. Asian tiimoilta on viikolle 44 tulossa toimintapäiviä. Olen mukana myös LIIKKU! sekä neloskierteen hankkeissa.

Viime vuosina sähköpostin, raporttien ja muiden hallinnollistyyppisten töiden määrä on kasvanut voimakkaasti.


Millaisissa projekteissa olet ollut mukana?

Aikoinaan Tampereen sosiaalialan oppilaitoksen sosiaalikasvattajakoulutus rakentui projekteihin koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa Proakatemian tapaan. Nämä kokemukset jättivät voimakkaan jäljen ja niinpä 1990-luvun alkupuolella syntyneitä yhteistyö- ja projektijuttuja jatketaan edelleen Virossa ja Venäjällä, viime vuosina  Lapset elämänsä valtiaiksi -hankkeen nimellä. Hankkeessa on useita osaprojekteja, joista yksi on ollut videofilmien tekeminen turvatalojen lasten kanssa Viipurissa ja Pietarissa. Olemme seikkailleet Venäjän metsissä, istuttaneet puita, valokuvattu lasten mielipaikkoja jne. ja työstetty teemoitettua pikkujoulujuhlaa Virossa Tarton lasten turvakodin kanssa lähes 20 vuoden ajan. Ruohonjuuritasoiseen toimintaan on osallistunut koko ajan opiskelijat.  Homma jatkuu edelleen. Lokakuun Pietarin matka on työn alla.

Olemme pyrkineet projektiivisessa työskentelyssä verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa. 2000-luvun alussa olimme mukana silloisen STAKES:n koordinoimassa STOP 2 "Minors in sex trade" -hankkeessa, jossa tavoitteena oli puuttua kansainväliseen ihmiskauppaan. Oli mielenkiintoista työskennellä moniammatillisessa hankkeessa lukuisten toimijoiden kanssa. Väkeä oli mukana useista NGO-organisaatioista Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Tanskasta. Niin ikään Pietarin miliisin, Tallinnan, Helsingin, Hampurin ja Bonnin poliisien kanssa työskentely oli palkitsevaa.

Mielenkiintoinen mahdollisuus on ollut osallistua 2000-luvun alussa sosiaalityöntekijöiden koulutushankkeeseen yhdessä Helsingin yliopiston kanssa Bosnia-Herzegovinassa. Vuosituhannen  vaihteessa olin mukana pitkäaikaisessa viisivuotisessa hankkeessa pyrittiin ennaltaehkäisemään lähisuhdeväkivaltaa. Tässäkin hankkeessa oli mukana useita toimijoita. Toissa vuonna teimme myös onnistuneen video- ja posteri-projektin Tampereen yliopiston hoitotieteen laitoksen ja Porin DIAK:n kanssa. Upean toteutuksen teki TAMKin Obscura porukka. Ja nyt työllistää CDS-hanke sekä neloskierteen moniammatilliset yritysten kehittämishankkeet.

Millainen on tyypillinen päiväsi?

Tyypillistä on, että työpäivä on epätyypillinen. Tosin sähköposti ja erilaiset hallinnolliset raportit yms. toistuvat päivittäin. Muutoin päivät ovat hyvin erilaisia. Luennoilta voin kiirehtää harjoittelun ohjauksen ja sieltä projektikokoukseen ja takaisin koululle opinnäytettä ohjaamaan.

Mistä saat iloa ja energiaa työhösi?

Tykkään monenlaisen työn samanaikaisuudesta. Työn iloa tuottaa myös olla mukana opiskelijan kanssa hänen oppimisprosessiaan. Ja kyllä sekin on palkitsevaa ja kannustavaa kun näkee ja kuulee meiltä valmistuneen opiskelijan olevan väkevästi mukana sosiaalialan tehtävissä. Opetustyön kansainväliset kytkennät tuovat myös lisäenergiaa ja perspektiiviä työhön, vaikka paradoksaalista kylläkin samalla ne myös vaativat paljon voimia ja resursseja.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Jos mahdollista lähden viikonloppuna petankki-kisoihin. Tämän vuoden Tampereen miesten mestaruutta on käytävä testaamassa vähän väliä. Kaikenlainen omatoiminen matkustelu on verissä. Parasta ovat pitkät junamatkat, viime kesänä toteutui Trans-Siperia-junamatka Kiinaan. Vaatimattomat hostellit ja telttamajoitukset sekä vaeltaminen metsissä ja vuoristossa antavat voimia pitkään.  Minuun voi myös törmätä Provinssirockissa, Tampereen Jazz Happeningissä, Käenkosken tanssilavalla tai jossain teatterissa. Ei pidä säikähtää jos kohdataan, sillä liikun marjaämpärin kanssa myös Kurun metsissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti