sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Sosionomi(AMK) opiskelijat vaikuttamistyössä eduskuntavaalikeväänä 2011

Tampereen ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijaryhmä on tuottanut eduskuntavaaleihin 2011 liittyvän artikkelisarjan Aamulehden Sunnuntai-osaan (su/asiat). Artikkeleissa annetaan puheenvuoro kansalaisille, joiden arkielämän ja toimeentulon turvaaminen edellyttää hyvinvointiyhteiskunnan palveluja ja etuuksia. Viisiosaisen juttusarjan ensimmäinen osa ilmestyi 6.3. ja seuraavat neljä julkaistaan tulevina sunnuntaina ennen äänestysviikonloppua. Ensimmäinen tarina nostaa esiin mielenterveyspalvelujen ja -kuntoutuksen ajankohtaisia kysymyksiä.


Sosiaalialan lehtori Teija Eskola ja palveluohjauksen ja sosiaalityön opiskelijaryhmä (PALSOS 13) toteuttivat vaalisarjan opintoihin liittyvänä vaikuttamistehtävänä yhteistyössä Aamulehden kanssa. Eduskuntapuolueiden Pirkanmaan piiritoimistoja pyydettiin ehdottamaan vaaliehdokas, joka osallistuu kansalaisten osallisuuden vahvistamiseen tähtäävään vuoropuheluun artikkelisarjassa.

Sosiaalialan työhön liittyy velvoite tuoda esiin heikossa tai vaikeassa asemassa olevien ihmisten kohtuuttomia tilanteita poliittisille päättäjille. Sosiaalialan työ on myös ihmisten ja yhteisöjen osallisuuden vahvistamista. Opiskelijat haastattelivat omaishoitajaa, entistä vankia, opiskelijaa, yksinhuoltajaa ja mielenterveyskuntoutujaa. Haastatteluiden pohjalta laadittiin kirje vaaliehdokkaille. Elämäntilanteitaan kuvaavien kirjeiden lopussa kirjoittajat esittävät vaaliehdokkaille kysymyksen, johon ehdokkaat vastaavat. Opiskelijat kokosivat artikkeleihin lisäksi ajankohtaisia faktoja aiheeseen liittyen.

Kevään eduskuntavaaleissa valitaan eduskunta, joka tekee valintoja ja päätöksiä hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää valtiontaloudesta. Kansanedustajat tekevät tärkeimmät linjaukset ihmisten välttämättömien palvelujen ja toimeentulon turvaamisesta. Tämä koskee myös heikoimmassa asemassa olevien selviytymistä jokapäiväisessä arjessaan. Suurien vaaliteemojen rinnalla on tarpeen kuulla ihmisten moniäänisyyttä ja yksilöllisiä elämäntilanteita.


Palsos 13 ja Teija Eskola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti