maanantai 28. maaliskuuta 2011

Sosionomi (YAMK)-tutkinnon opiskelijat selvittivät Pirkanmaan kansanedustajien mielipiteitä maahanmuuttopolitiikasta

E-lomakkeella tehty sähköpostikysely lähetettiin 136 Pirkanmaan kansanedustajaehdokkaalle. Kyselyyn vastasi 42 ehdokasta. Vastaajista aktiivisimmat olivat Kokoomuksesta, Vasemmistoliitosta, SDP:stä ja Perussuomalaisista. Kysely pohjautui väittämiin sekä yhteen avoimeen kysymykseen. Kyselyyn vastasivat:

Keskusta: Ari Lamminmäki, Iinu Kuusento, Vilhartti Hanhilahti,

Kokoomus: Ritva Asula-Myllynen, Matti Helin, Pauli Kiuru, Heikki Lyytinen, Sanna Ojanen, Kimmo Sasi, Arto Satonen

Vasemmistoliitto: Mikko Aaltonen, Harri Asikainen, Kalle Hyötynen, Anna Kontula, Hannu Lehikoinen, Emilia Lehtomäki, Minna Minkkinen

Vihreät: Anna-Kaisa Heinämäki, Leo Lähde, Aziz Sheikhan

SKP: Vappu Kopra, Aapo Toivanen

SDP: Jussi-Pekka Ahonen, Marko Asell, Saara Karhu, Kai Lindroos, Miska Paulonrinne, Tuula Petäkoski-Hult, Hanna Tainio

Muutos2011: Jari Leino, Kai Leponiemi, Oula Lintula

Piraattipuolue: Kyuu Eturautti, Panu Horsmalahti, Harri Kivistö

Kristillisdemokraatit: Riitta Haapala, Johanna Ylihaveri

Perussuomalaiset: Tiina Elovaara, Harri Hanweg, Tuomo Isokangas, Heikki Luoto, Lea Mäkipää

Kyselyn tuloksista alla muutama vastaus:



 Avoimeen kysymykseen liittyi eniten teknisiä ongelmia, joten osa vastauksista oli tallentunut keskeneräisenä. Suurimmassa osassa vastauksia arvioitiin, että maahanmuuttajien määrä lisääntyy Suomessa. Myönteisemmin suhtauduttiin, jos maahanmuuttaja kouluttautuu ja tekee työtä Suomessa. Muutamissa vastauksissa pidettiin kuitenkin tärkeänä hoitaa ensisijaisesti suomalaisten työttömyyttä ja maahanmuuttoa pitää siitä syystä hillitä. Heidän mielestään kansalaiset eivät hyväksy pelkästään sosiaaliturvan varassa olevia maahanmuuttajia.


Joissakin vastauksissa oltiin sitä mieltä, maahanmuuttajien määrän tulee 10 vuoden kuluttua olla suhteessa siihen kuinka paljon meillä on resursseja satsata heidän hyvään kotouttamiseensa. Heidän integroimisensa suomalaiseen kulttuuriin ja osallistuminen kielen opiskeluun on ehdottoman tärkeää. Kotouttamisessa tulee huomioida yksilölliset tarpeet, koulutus- ja työpaikka. Muutamissa vastauksissa tuotiin esiin esimerkiksi Ruotsin, Tanskan ja Saksan ongelmat maahanmuuttajien kanssa. Suomen uskottiin toimivan järkevämmin maahanmuuttajapolitiikassa. Siihen myös tietysti vaikuttaa EU:n politiikka ja kansainvälinen tilanne. Suurimmassa osassa vastauksia oltiin sitä mieltä, että myös Suomen tulee kantaa huolta ja auttaa hädässä olevia. Muutamissa vastauksissa toivottiin kuitenkin Suomessa oloa tilapäiseksi ja kotimaahan paluuta järkevänä heti kun se on mahdollista.

Muutamat vastaajat nostivat esiin sen, että asenteiden merkitys on tärkeää maahanmuuttopolitiikassa ja ihmisten arjessa, myös se vaikuttaa maahanmuuttajien integroitumiseen yhteiskuntaamme. Nämä vastaajat uskovat asenteiden olevan 10 vuoden kuluttua avoimempia ja hyväksyvämpiä.

Lisätietoja kyselystä ja vastaajien mielipiteistä löydät Tästä klikkaamalla

 Noora Kylliö, Anastasia Lapintie & Kirsi Kankaanpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti