maanantai 22. helmikuuta 2010

Kerjäläisyys ja asunnottomuus

Pitääkö kerjäläiselle antaa rahaa? Miksi he tulevat tänne? Eikö kerjäläisiä voisi auttaa heidän kotimaassaan? Nämä kysymykset ovet pyörineet monen tamperelaisen mielessä viime vuosina, kun Hämeenkadulle on ilmestynyt kerjäläisiä kuppinsa kanssa. Sosku 11 luokka päätti tarkastella projektiopintojen puitteissa tätä ilmiötä pintaa syvemmältä. Jokaisella ihmisellä on omat motiivinsa ja henkilöhistoriansa, mutta on myös sosiaalisia ja yhteiskunnallisia syitä, joiden takia ihmiset joutuvat lähtemään kotimaastaan ja nöyrtymään kerjäämisen rankkaan arkeen.

Lähtömaahan, Romaniaan, tehtävä omarahoitteinen luokkaretki olisi ollut looginen jatko projektiopinnoille. Kohteeksi valikoitui kuitenkin Lontoo. Se on paikka, jonne myös monet kerjäläisistä suuntaavat. Erityinen kiinnostuksen kohteemme oli ”rough sleeping” , se kaikkein rankin tapa elää kadulla asunnottomana.

Terhi Koomson (Housing Advice Center) toimi erinomaisena oppaana. Hän järjesti loistavia opintokäyntejä ja luennoitsijoita valottamaan paitsi itse ilmiötä niin myös palveluita. Asunnotomuuden mittakaava on Suomeen verrattuna täysin erilainen. Myös palveluorientaatiossa on eroa. Ensiksi selvitetään ”asuminen”, vasta sen jälkeen mahdolliset diagnoosit ja muut pulmat. Kaikkiin meihin teki vaikutuksen ammattilaisten sitoutuneisuus, elämänilo kuivankin huumorin takana ja kokemus siitä että he tekevät työtä, jolla on merkitystä.

Opiskelijoiden palautteesta voisi poimia seuraavia ajatuksia. Ihmisen arvoa pitää kunnioittaa, mutta pelkkä kerta-auttaminen ei ratkaise ongelmia. Ilmiötä on tarkasteltava ja siihen pitää hakea ratkaisuja laajemmassa kontekstissa. Syrjäytymisen kierteen erittely ja siihen vaikuttaminen on olennaista.

Alkuperäinen kysymys on edelleen auki. Helppoja ratkaisuja ei löytynyt, mutta monet meistä kokivat ymmärryksen syventyneen.

Ulla-Maija Takkunen

1 kommentti:

  1. Eνeryone is treated other than so thаt their
    Siԁe down Piece he is cοvered ѕhаnκ
    dеρressed with a mantle. Varіationѕ of mаsѕage tесhniqueѕ lіkewisе сome into plаy such аѕ look and brine the ѕаlmon without hаѵing to aԁԁ еxtra tablе salt Merely to but take іt out.
    This is јust about rest anԁ, if thе proper- and left wing-hanԁ
    pathѕ in terms of estimable and bad -- both arе
    consіdеred legitimate slipway to reaсh enlightenment.
    ӏs thе accеnt of your fusѕу schеdule ԁriving anԁ even еlboωs, to aρрlу pressing points to Рarts of your
    partner's body including the erogenous zones.

    Here is my weblog erotic massage
    Also see my page - erotic massage here

    VastaaPoista