Toteutimme syksyllä 2011 kolmannen vuoden opintoihin kuuluvalla osallisuuden edistämisen opintojaksolla projektin, jonka tavoitteena oli tuoda esiin sosiaalisen näkökulman tärkeys seniori- ja vanhustyössä sekä tuoda esiin sosionomien osaaminen tällä alueella. Tulevina sosiaalialan ammattilaisina korostamme seniori- ja vanhustyössä sosiokulttuurista näkökulmaa – asiakkaan oman toimijuuden ja osallisuuden ylläpitämistä. Mielestämme ikääntyneen tulee saada toteuttaa itseään, olla oman elämänsä asiantuntija sekä yhteisönsä tasavertainen jäsen. Saimme vahvistusta asian tärkeydelle myös seniori- ja vanhustyön kentällä työskenteleviltä sosionomeilta (AMK).
Projektissa tarkastelimme muun muassa valmisteilla olevaa niin kutsuttua ikälakia sekä selvitimme sen sisältöä erityisesti vanhuksen oikeutena saada kokonaisvaltaista huolenpitoa. Mielestämme monet ikälain luonnoksessa määritetyt osaamisalueet ovat sosionomin (AMK) osaamista parhaimmillaan. Näitä osa-alueita ovat esimerkiksi osallisuuden vahvistaminen, neuvontapalvelut sekä yhteistyön koordinoinnista vastaaminen. Lain luonnoksessa mainittu työ sosiaalisten olojen kehittämiseksi ja sosiaalisten epäkohtien poistamiseksi on myös sosionomin (AMK) työkenttää.
Projektin tiimoilta olimme yhteydessä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriöön sekä Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastoon. Ministeri Guzenina-Richardson ei vastannut huoleemme tämänhetkisen ikälain luonnoksen riittämättömyydestä takaamaan riittävää sosiaalista osaamista seniori- ja vanhustyössä. Aluehallintovirastolta tiedustelimme aiotaanko Pirkanmaalla lisätä sosionomien vakansseja seniori- ja vanhustyössä. Heidän kantansa oli, että he ”eivät voi määrätä - ainoastaan suositella sosiaalihuollollisen henkilöstön suhteellisen osuuden kasvattamista. Kunnilla ja palveluntuottajilla on itsenäinen päätäntäoikeus henkilöstön rakenteen suhteen.”( Marjatta Aittolahti)
Projektin tiimoilta teimme myös esitteen, jonka myötä haluamme esitellä kaikille seniori- ja vanhustyössä vaikuttaville tahoille selkeästi ja ytimekkäästi sosionomin osaamista kyseisellä alalla. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kiinnostui esitteestämme ja pyysi meitä esittelemään sitä ständillensä Vanhustyön messuille Helsinkiin 14.2.2012. Messuilla saimme vahvistusta sosiaalisen näkökulman ja osaamisen tarpeelle seniori- ja vanhustyössä. Keskustelimme aiheesta usean alan ammattilaisen kanssa, jotka toimivat sekä työntekijöinä että esimiestehtävissä. Törmäsimme kuitenkin myös yllättävän moneen vierailijaan, jotka eivät tuntuneet arvostavan sosiaalialan osaamista tai eivät ymmärtäneet sen tuomia mahdollisuuksia. Sosionomin työpanosta ei ehkä nähdä hoitajien osalta heidän työtään helpottavana tekijänä. Eräs vierailija kommentoi asiaa niin, että perushoitotyön tulisi olla kunnossa ennen kuin työtä lähdetään kehittämään enempää. Toinen vierailija konkretisoi asian kertomalla, että sosiaalisen näkökulman tärkeys kyllä tiedostetaan, mutta sen käytäntöön saattaminen tulee viemään aikaa. Muutos vie aina aikaa, mutta aistimme kyseisillä messuilla, että muutoksen pyörä on jo lähtenyt pyörimään.
Niina Piira ja Pirjo Kalenius, palsos 13, Sosionomiopiskelijat TAMK