Sosionomi



SOSIAALIALAN KOULUTUSOHJELMA
Sosionomi (AMK)
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Koulutuksen laajuus on 210 op ja se kestää 3 ½ vuotta. Tutkinto on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa.

Toteutusmuoto: kokopäivä/ aikuiskoulutuksena monimuoto

Sosiaalialan toimipiste: Kuntokatu 3, 33520 Tampere
Koulutusjohtaja Riitta Hanhijärvi
Koulutuspäällikkö Outi Wallin

KOULUTUKSEN ARVOPERUSTANA IHMISOIKEUDET 


Sosiaalialan koulutuksen arvoperusta liittyy yhteiskuntaa sitoviin ihmisoikeuksien periaatteisiin. Sosiaalialan työtä ohjaavat kaikki ihmisoikeuksia koskevat periaatteet, jotka muodostavat myös sosionomi(AMK)- tutkinnon arvoperustan. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen arvot ovat:
1. Ihmisarvo ja oikeudenmukaisuus
2. Yksilön itsemäärämisoikeuden ja yksityisyyden kunnioittaminen
3. Sosiaalisen osallisuuden edistäminen yhteisöissä ja yhteiskunnassa
4. Syrjinnän ja väkivallan vastustaminen
5. Köyhyyden vähentäminen
Kansainvälisen sosiaalityöntekijöiden yhdistyksen IFSW:n eettiset ohjeet ja periaatteet perustuvat kaikkien ihmisten ihmisarvoon ja siitä johtuviin toimintatapoihin. Ihmisen itsemääräämisoikeus, osallisuuden edistäminen ja ihmisen kokonaisvaltaisuuden huomioonottaminen ovat näitä periaatteita. Voimavaralähtöisen työotteen omaksuminen yksilö-, ryhmä- ja yhteisötyössä perustuvat eettisiin valintoihin.

Sosiaalialan koulutusohjelmassa yhtenä lähtökohtana ovat lapsen tarpeet ja lapsen edun huomioon ottaminen. Tämä tarkoittaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteiden sisällyttämistä opetukseen. Kaikkien haavoittuvassa asemassa olevien mahdollisuudet arvokkaaseen elämään tulee ottaa huomioon sosionomi-koulutuksen tavoitteissa ja toteutuksissa.

SOSIONOMI(AMK) –KOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET


Valtakunnallisesti määritellyt sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen osaamiskompetenssit ovat sosiaalialan eettinen osaaminen, asiakastyöosaaminen, sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen, kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen, tutkimuksellinen kehittämisosaaminen sekä johtamisosaaminen. TAMKin yhteiset kompetenssit ovat oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen sekä kansainvälisyysosaaminen. Nämä integroituvat opetussuunnitelmaan ja sen toteutukseen monin tavoin.
Sosiaalialan asiakkuus kytkeytyy ehkäisevään, kuntouttavaan, yhteisölliseen ja rakenteelliseen työhön. Kaikessa asiakastyössä painotetaan varhaista tukea. Sosiaalialan työ tehdään yhä useammin monialaisissa hankkeissa, palveluissa ja verkostoissa, joten sosionomeilta edellytetään kykyä työskennellä yhdessä muiden alojen työntekijöiden kanssa sosiaalialan asiantuntijana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti