Osa 8: ArtPrize –taidenäyttely ja taidekilpailu Grand Rapidsissä
Nina Kenkimäki
Matkamme ajankohta osui hienosti Michiganin Grand Rapidsissa järjestetyn ArtPrize taidetempauksen ajalle. Koko kaupunki oli täynnä toinen toistaan hienompia ja kekseliäämpiä taideteoksia, performanssiesityksiä ja taideoivalluksia. Taide oli levittäytynyt iloksemme kauniiseen Grand Rapidsin kaupunkiin, kuin tilauksesta meitä varten. Koto-Suomeen verrattuna taide-elämyksiä oli matkallamme muutenkin todella runsaasti, sillä useissa ellei kaikissa vierailemissamme laitoksissa, toimistoissa, instituuteissa ja kouluissa taidehankintoihin ja yleiseen tiloissa viihtymiseen oli kiinnitetty paljon huomiota.
Taideteoksia oli ArtPrizessä niin runsaasti, että niiden kiertämiseen ja analysoimiseen olisi pitänyt käyttää useampi päivä. Pikaisella kierroksella kuitenkin kävi pian selväksi, että taideteosten taso oli korkea ja monipuolinen. Teokset olivat myös hyvin mietitty paikkaansa nähden ja niiden paikkasidonnaisuuden onnistuminen oli paikoin puhuttelevaa. Suuren sillan kupeeseen oli esimerkiksi kyhätty valtava hökkeli vaaleista laudoista: kaukaa katsottuna se antoi mielikuvan sillan kupeeseen kyhätystä väliaikaismajasta tai yösuojasta. Toisaalta keskellä jalkakäytävää saattoi olla pysäköitynä taidenäyttelyyn osallistuva auto, joka oli koristeltu mitä erikoisemmilla nippeleillä ja päivittäistarvikkeilla.
Taidekilpailun idea oli mielikuvituksellinen ja omaperäinen: ajatuksena oli, että kuka tahansa ammatti- tai harrastetaiteilija maailmassa voi osallistua ArtPrize-näyttelyyn ja samalla ArtPrize-kilpailuun, jonka pääpalkintona oli 250 000 Yhdysvaltain dollaria. Toinen palkinto oli puolestaan 100 000 $ ja 3. palkinto 50 000 $.
Ideana oli, että yleisö äänestää voittajan. Koko kilpailun voittaja julkistettiin vierailumme aikana ja sekä kriitikoiden, että omasta mielestäni valinta oli ellei kummallinen, niin ainakin perinteinen. Ensimmäisen palkinnon pokkasi nimittäin Mia Tavonatin Crucifiction eli alttarikuva Jeesuksesta. Oma suosikkini oli kuitenkin ehdottomasti The Power of Women ”A tribute to cancer patients” (kuva) sillä, taide toimii hienona kenttänä huomion antamisessa niille, jotka yhteiskunnassa tavallisesti jäävät sitä vaille. Parhaimmillaan taide toimiikin poliittisena kannanottona vallitsevista asenteista, olosuhteista tai vaihtoehdottomista käytännöistä.
Taideviikon yhteyteen oli järjestetty myös hieno tanssitapahtuma yhdeksi illaksi kaupungin taidemuseon edustalle. Ajatus oli, että kuka tahansa sai tempautua musiikin lumoihin ja kurvailuihin mukaan, joku seurueestamme myös niin tekikin! Ujoimmat katselivat vain suuren aukion reunoilta, kun taiturit antautuivat musiikin vietäväksi ja pääsivät loistamaan taidoillaan. Tunnelman kruunasi lämmin, tummeneva ja lempeä Michiganin syysilta, joka muistutti kovasti Suomen loppukesän kauniita iltoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti