keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Wärjäämössä

Seitsemäntoista innokasta osallistujaa odottaa kuunnelman tekemistä sosionomiopiskelijoiden kanssa.   Päivä alkaa esittäytymisellä ja etenee siitä kuunnelman aiheen ideoinnilla pienryhmissä. Yhtäkkiä suunnitteilla ei olekaan kuunnelma, vaan biisin tekeminen ystävyydestä!
Tehtävänantona meillä oli suunnitella ja toteuttaa sosiokulttuurisen innostamisen projekti. Tehtävä tuntui hankalalta, sillä aikataulu oli tiukka ja suunnittelulle jäi melko vähän aikaa. Sosiokulttuurisen innostamisen idea on lähteä toteuttamaan toimintaa vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Suurin haaste tehtävässä oli se, että olemme tottuneet suunnittelemaan järjestämämme toiminnan mahdollisimman valmiiksi etukäteen, ja nyt meillä oli vain idea siitä, mitä mahdollisesti lähtisimme tekemään.
Lähtökohta päivään oli kuulluksi tuleminen. Halusimme tarjota asiakkaillemme kehitysvammaisten toimintakeskuksessa mahdollisuuden kuulla omaa ääntään. Toimintakeskuksen työntekijöiden kanssa pidetyn alkupalaverin pohjalta päädyimme tekemään kuunnelman asiakkaiden kanssa. Aihe ja toteutustapa jätettiin asiakkaiden itse ideoitavaksi. Heti päivän aluksi pienryhmäkeskusteluissa ilmeni kuitenkin heidän kiinnostuksensa musiikkia kohtaan ja sen pohjalta päivän teemaksi muodostuikin oman biisin sanoittaminen, säveltäminen ja äänittäminen.
Yllätykseksemme suunnitelmien muuttuminen ei ollutkaan kamalaa, vaan selvisimme ongelmitta. Itse asiassa kokemus oli erittäin voimaannuttava. Saimme projektista luottamusta ammatillisuuteemme ja uusia näkökulmia sosionomin työnsarkaan.
1.Mun ei tarvi olla yksin, kun ystäväin oot aina.
Sä vierelläni kuljet, voin luottaa suhun aina.
Oot tosi tärkee mulle ja ilman sua en elää voi.

Kaikkien kanssa ystäviä ollaan.
Me yhdessä, aina rinnakkain.
Ystävyys on parasta alkuvoimaa.
Ystävyydeltä kaiken sain.

2.  Mun ystäväin oot aina. Oot aina sydämellä.
Oot tosi tärkee mulle, oot aina lämmin hellä.
Vaikka ikävä on joskus, oot aina mua lähellä.

3. Ystävyys on keltainen, lämmin ja aurinkoinen.
Kun tunnet ystävyyden hetken, aloitat onnellisen retken.

Johanna Laukkanen, Maijaliisa Majamäki ja Noora Mäkinen, SPEDA12.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti