Elävä kirjasto- tapahtuma, joka oli osa rasismin vastaista viikkoa, järjestettiin 25.3.2010 Pyynikintien toimipisteen kirjastossa. Järjestäjinä toimivat osa sosiaalialan 1.vuosikurssin opiskelijoista. Projekti oli osa ”Yksilö, yhteisö ja yhteiskunta”-opintokokonaisuutta.
Elävän kirjaston tarkoituksena on antaa mahdollisuus kohdata ihmisiä, joihin joissain tilanteessa kohdistuu ennakkoluuloja tai rasismia. Se on erinomainen työkalu, jolla voidaan parhaimmillaan poistaa ihmisten välisiä ennakkoluuloista johtuvia konflikteja. Elävän kirjaston idea perustuu ”eläviin kirjoihin”, joita ovat ihmiset. Jokainen ihminen on oma tarinansa, mikä muodostuu ihmisen etnisestä taustasta, kasvuympäristöstä, elämän yhteisöstä, elämässä tehdyistä valinnoista tai tapahtumista joihin ihminen ei itse ole pystynyt vaikuttamaan, uskonnosta, sekä miljoonasta muusta asiasta. Kaikki mitä ympärillämme on koskaan tapahtunut muokkaa meistä erilaisen yksilön verrattuna muihin maailman ihmisiin. Osa meistä kuitenkin tuntuu olevan monien mielestä liiankin erilainen, mikä luo yhteiskuntaamme ennakkoluuloisen ilmapiirin. Ennakkoluulot ovat usein kuitenkin tiedon puutetta ja sen poistamiseksi Elävä Kirjastokin aikoinaan luotiin.
Kirjastostamme oli lainattavissa seuraavat kirjat: romaani, poliisi, entinen rikollinen, mielenterveyskuntoutuja, invalidi, lesbo, totaalikieltäytyjä ja helluntailainen. Lainaajia tapahtumassa kävi noin 60. Kirjoja oli mahdollista lainata kerrallaan 20 minuutin ajaksi ja kirjat olivatkin varattuina koko tapahtuman ajan. Kaikkein luetuimmat kirjat olivat poliisi, entinen rikollinen ja romaani. Suurin osa lainaajista oli oman koulumme oppilaita, mutta muutamia ulkopuolisiakin tapahtuma veti puoleensa. Kirjat antoivat meille todella myönteistä palautetta järjestelyiden onnistumisesta. Tapahtuma oli heidän mielestään hyvin organisoitu, tosin osa sanoi että ”kirjaston aukioloaika”, eli kaksi tuntia, oli ehkä liian lyhyt. Lainausaika olisi voinut olla myös hieman pidempi. Monesta kirjasta tuntui, että he onnistuivat lieventämään joidenkin lukijoiden ennakkoluuloja, mikä on jo aikamoinen saavutus! Oli myös kiva kuulla että jokainen kirja oli niin innostunut tapahtumasta, että haluaisi mielellään uudestaan kirjaksi. Hyvää palautetta ja kehotuksia tapahtuman uudelleenjärjestämiseksi saimme myös kävijöiltä ja kirjaston työntekijöiltä.
Tapahtuma oli siis kaikin puolin onnistunut. Sosiaalialan opiskelijoina saimme näin hyvän keinon oppia yhteistyötä ja vaikuttamista. Pienellä budjetilla toteutimme tapahtuman, jonka arvo voi jonkun elämässä nousta mittaamattomankin arvokkaaksi. Jos edes hiukan pystyimme vaikuttamaan kirjastossamme vierailleisiin kirjojemme tai itse tapahtuman kautta, niin Elävä kirjasto on silloin toteuttanut tehtävänsä. Mikä tärkeintä; me jotka tulevaisuudessa tulemme työskentelemään kaikenlaisten ihmisten kanssa varmasti ymmärsimme, että meidän itsemme on erittäin tärkeää pohtia suhtautumistamme erilaisiin ihmisiin ja siihen, että olemmeko itse ennakkoluulojen vaivaamia. Kiitämme kaikkia tapahtumaan jollain tavoin osallistuneita. Mainittakoon, että pulla ja piparit olivat myös oikein hyviä!
Melina Mäntylä
Kuulostaa tosi hyvältä tapahtumalta!
VastaaPoista