perjantai 29. huhtikuuta 2011

Sosiokulttuurisen innostamisen toimintaa Kölvissä

MISTÄ KYSE: Sosiokulttuurinen innostaminen – Kyseisellä toiminnalla pyritään edistämään yksilön omaa osallistumista ja sitoutumista toimintaan ja sen tavoitteiden toteutumiseen. Olennaista on, että toiminta on yksilölle itselleen merkityksellistä. Innostajan tehtävänä on kohdejoukon tietoisuuden herättäminen, joka tarkoittaa, että kohdejoukko tulee tietoiseksi, että omalla vaikuttamisella ja osallistumisella on mahdollista muuttaa asioita suotuisampaan suuntaan.

MISSÄ: Kölvissä 12.4.2011 – Kölvi on monikulttuurinen poikatyöyksikkö ja Setlementtinuorten Hämeen piiri ry:n ylläpitämä. Toiminta tukee murrosikäisinä maahan muuttaneita 12-20v. pakolaispoikia.

MITÄ: Vaaliteema - Sosiokulttuurisen innostamisen toimintamme tavoitteena oli herättää kohdejoukkomme tietoisuutta oman vaikuttamisen mahdollisuudesta äänestämällä eduskuntavaaleissa, jotka olivat samaisella viikolla kun toimintaa toteutettiin. Paikallaolijoista vain kolmella henkilöllä oli äänioikeutta, sillä suurimmalla osalla ei ollut vielä Suomen kansalaisuutta ja suurin osa heistä oli alaikäisiä. Tästä huolimatta moni heistä oli innokkaita keskustelemaan esimerkiksi siitä, minkälaisia yhteiskunnan muutoksia pitäisi tehdä ja miten yksilö voisi vaikuttaa niiden toteutumiseen. Ryhmämme jäsenet pyrkivät jatkuvaan dialogiin, eli tasa-arvoon, avoimeen vuorovaikutukseen ja omalta osalta kunnioittamaan nuorten mielipiteitä. Mielestämme toiminnan tavoitteet toteutuivat sosiokulttuurisen innostamisen tavoitteiden mukaisesti, sillä koetimme parhaamme mukaan tuoda pojille esille, että heillä jokaisella on taatusti omat keinot päämääriensä toteuttamiseen. Jälkeenpäin saimme kuulla, että kaksi poikaa, joiden kanssa teimme toimintapäivänä vaalikoneen, kävivät myöhemmin äänestämässä.

Sospeda 13: Jouni Laaksonen, Johanna Sulonen, Kaisa Nieminen, Melina Mäntylä

Sosiokulttuurinen innostaminen Leinolan koulun 6b-luokalle

Teimme sosiokulttuurisen innostamisen projektin Leinolan koululla kuudesluokkalaisille oppilaille 18.4. Paikalla oppilaita oli 27. Kävimme aikaisemmin kyselemässä oppilailta, mitä he haluaisivat tehdä ja mitä eivät haluaisi tehdä, jos tulisimme pitämään heille liikuntatunnin. Lähes yksimielinen vastaus oppilailta oli kaupunkisota. He halusivat jotain, mitä eivät yleensä liikuntatunneilla tee. Toiveena oli rento ja leik-kimielinen hauskanpito koko luokan kesken.

Tavoitteenamme oli saada nuoret liikkumaan yhdessä ja tekemään yhteistyötä. Halusimme, että nuoret unohtaisivat perinteiset roolinsa ryhmässään ja pystyisivät heittäytymään hauskanpitoon liikunnan merkeissä. Vaikka peruskoulun opetussuunnitelmassa on tiettyjä pakollisia sisältöjä, voisivat opettajat joskus poiketa niistä ja ottaa oppilaat mukaan suunnitteluun.

Suunnittelimme tunnin kulun nuorten toiveiden pohjalta. Pelasimme aluksi kaupunkisotaa oppilaiden toiveiden mukaan tytöt vs. pojat. Tämän jälkeen siivosimme porukalla salin ja vaihdoimme liikunnallisiin leikkeihin, joihin olimme tutustuneet luovien menetelmien liikuntatunneilla.

Tuokio oli kaikin puolin onnistunut ja saimme kiitosta sekä oppilailta että luokanopettajalta. Nuoret olivat tyytyväisiä siihen, että heidän mielipiteitään ja ajatuksiaan kuunneltiin ja otettiin huomioon. Vaikka ryhmä oli vilkas ja äänekäs, hallitsimme tilanteen ja saimme kontaktin nuoriin.

Nitta, Beatta, Anni, Amanda, Petra

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Sosiokulttuurinen innostaminen: Amurin koulun iltapäiväkerho

 
 Sosiokultturisessa innostamisessa oleellista on lähteä liikkeelle tutustumalla kohdejoukon sosiaalisen todellisuuteen. Tavoitteena on saavuttaa laadullinen muutos arjen parantamiseksi. Kysymysten avulla pyritään herättämään kohdejoukon tietoisuus muutoksen mahdollisuudesta. Tavoitteen omakohtaisuus motivoi kohdejoukkoa aktiiviseen toimintaan kohti muutosta. Innostaja on prosessin liikkeellepanija, joka mahdollistaa toiminnan lähtökohdat. Onnistuneen osallistamisen avulla innostaja tekee itsensä tarpeettomaksi ja toiminta jatkuu osallistujien keskuudessa omin voimin kohti haluttua muutosta.

Valitsimme kohdejoukoksi Amurin koulun iltapäiväkerhon, jossa lapset ovat 7-8-vuotiaita.  Tiedustelimme lasten tarpeita ja kiinnostuksen kohteita tutustumiskäynnillä iltapäiväkerhoon. Lasten toivomusten pohjalta tavoitteeksi nousi liikunnallinen toimintatuokio, joka sisälsi mm. ohjattuja ryhmäleikkejä sekä tutustumista uusiin liikuntavälineisiin. Tavoitteena oli saada lapset välittämään opitut leikit mukaan koulun liikuntasuunnitelmaan. Lasten riemu kertoi onnistuneesta liikuntahetkestä!

Aurora Okkonen, Carla Redondo, Hanna-Maria Ritoniemi, Krista Sillanpää, Heidi Välimäki

Sosiaaalipedagogiikan opiskelijoiden toimintatuokio Petäjäkodissa

Sosiokulttuurinen innostaminen

Kävimme Petäjäkodissa 20.4.2011 järjestämässä osallisuutta tukevan toimintatuokion asukkaille. Toiminta oli suunniteltu yhdessä Petäjäkodin henkilökunnan kanssa. Toimintatuokion aikana muisteltiin menneitä kuvien avulla, laulettiin suomalaisia kansansävelmiä sekä tunnelmoitiin keväisten runojen parissa. Tuokio oli erittäin mielekäs Petäjäkodin vanhuksille, sillä annoimme tilaa muistojen virralle. Aidolla läsnäololla ja kiireettömyydellä loimme mukavan aamupäivän keväisissä tunnelmissa. 






Henriika Arvonen, Milla Riutta, Elisa Tuominen, Susanna Mustajärvi / Sospeda13

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

TELL- toimintaa kansainvälisten opiskelijoiden tueksi

TAMKin sosiaalialan opiskelijat yhdessä lehtori Tapio Salomäen kanssa ovat jatkamassa projektia, jonka tarkoituksena on tukea TAMKin kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita heidän arkipäivässään.
"Olemme kevään mittaan toteuttamassa yhteistyössä Tamkon ja sosionomiopiskelijoiden projektiopintoihin liittyen toimintoja, jotka tukevat kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden hyvinvointia", kertoo lehtori Tapio Salomäki.
"Syksyllä toteutimme sosionomiopiskelijoiden projektiopinnoissa SOSDESK-projektin, jossa pidimme neuvontapistettä kansainvälisille opiskelijoille sekä järjestimme erilaisia aktiviteettetteja heidän kanssaan. Näiden kokemusten pohjalta jatkamme ja syvennämme tutkintoon johtavien opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamista arjessa yhdessä heidän kanssaan. TELL-projektissa on tarkoitus vahvistaa kansainvälisten opiskelijoiden osallisuutta TAMKin ja suomalaisen yhteiskunnan arjessa. "

Ensimmäisessä TELL-tapaamisessa olivat mukana sosiaalialan opiskelijat Carla Redondo ja Melina Mäntylä, Tamkon kansainvälisten opiskelijoiden kerhon CLINTin (Club International Tampere) varapuheenjohtaja Waldo Seppä sekä lehtori Tapio Salomäki.

"Pyrimme ehkäisemään syrjäytymisen vaaraa. Tarkoituksemme on tutustua ulkomaalaisiin opiskelijoihin, mennä heidän lähelleen ja kysellä millaista toimintaa he haluavat. Varsinaista vastaanottotiskiä emme aio perustaa. Käymme luennoilla juttelemassa ja kerromme toiminnastamme", opiskelijat Carla Redondo ja Melina Mäntylä kertoivat.

Varsinaisen toiminnan on tarkoitus alkaa ensi syksynä, mutta joitain aktiviteeetteja toteutetaan jo nyt keväällä.

"TELL on työnimi. Pyrimme konkreettiseen käytännönläheiseen toimintaan. Tausta-ajatuksena on sosiaalikulttuurinen innostamisen näkökulma. Haluamme, että ihmiset itse tulisivat mukaan ja kuuntelemme, mitä he haluavat. Teemme yhteistyötä CLINTin kanssa ja keskustelemme nyt siitä, mikä on heidän roolinsa ja mikä meidän roolimme", Salomäki kertoo.

Salomäen mukaan Suomessa on vallalla kova yksilökeskeisyys. "Vaarana on, että opiskelijat putoavat yhteiskunnan ulkopuolelle. Tavoitteenamme on kehittää TAMKissa konkreettisia käytäntöjä, jotka jäisivät elämään tämän projektin jälkeenkin. "

TAMKin TELL ja SOSDESK-toiminnat ovat osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa CDS-projektia, jossa on mukana 14 ammattikorkeakoulua Suomesta. Keskeisenä ajatuksena on tukea sekä suomalaisten että ulkomaalaisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia, opiskelua, viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä.